15 Aralık 2007 Cumartesi

Berlin`in ayıbı

Berlin Göç ve Uyum Dairesi 13 Haziran`da sözde Ermeni soykırımını anlatan bir kitabın dağıtımına başlıyor. 1.5 milyon Ermeni`nin sistematik bir şekilde yok edildiğini öne süren kitabın yaklaşık iki ay önce basıldığı, ancak Berlin Eyalet Başbakanı Wowereit`in Türkiye ziyareti nedeniyle dağıtımın ertelendiği öğrenildi.

BERLİN Senatosu `na bağlı Göç ve Uyum Dairesi tarafından Berlin `de yaşayan göçmen kültürleri tanıtmak için hazırlanan `Ermeniler ve Berlin -Berlin `deki Ermeniler` adlı kitapta baştan sona sözde soykırım anlatılıyor. Ermeni diasporasının bilinen iddialarının yer aldığı kitapta Osmanlı , Jön Türkler ve Talat Paşa katil ilan edilerek `1.5 milyon Ermeni bilerek ve sistematik bir şekilde yok edilmiştir. Bu da Ermeni halkının soykırıma uğradığının en somut belgesidir` deniliyor.
Alman yazar Tessa Hofmann`ın önderliğinde hazırlanan 104 sayfalık kitapta Türklerin Ermenileri nasıl göçe zorladığı, ne şekilde katlettiği, bazı Ermeni illerinin sistematik şekilde Türk şehirlerine dönüştürüldüğü ve sistematik şekilde katledilen Ermenilerin açılan toplu mezarlara gömülmesi gibi resimlere yer veriliyor. Kitap, 13 Haziran günü bir basın toplahtısıyla kamuoyuna duyurulup dağıtılacak.
Söz konusu kitabın yaklaşık iki ay önce basıldığı ve dağıtımının belli bir süre ertelendiği öğrenildi. Berlin Eyalet Başbakanı Klaus Wowereit `ın 24 Mayıs`ta kardeş şehir İstanbul ziyareti öncesine gelen dağıtım tarihi, Türkiye ve Almanya ilişkilerini gerginleştirmemek amacıyla Senato yetkilileri tarafından Senato Göç ve Uyum sorumlusu Günter Piening `e duyurularak ertelendi. Ertelemenin ikinci bir nedeni de, 23 Nisan günü Berlin Eyalet Parlamentosu `nda yapılan sözde Ermeni soykırımını anma toplantısının, Türk toplumunda yarattığı rahatsızlık oldu. Türkleri tanıtan kitapta da soykırım var
BERLİN Göç ve Uyum Dairesi `nin, Berlin `deki azınlıkları ve kültürleri tanıtan kitapları arasında Türkler de var. 6 yıl önce basılan Martin Greve ve Tülay Çınar `ın hazırladığı `Berlin `deki Türkler ` adlı 72 sayfalık kitapta da Türklerin ve azınlıkların tarihine yer veriliyor. Ermeniler`le ilgili bölümde şu satırlar bulunuyor: `Doğu Anadolu Ermenilerinin bir kısmı, 1. Dünya Savaşı `nda düşman Rus orduları ile işbirliğine girince, sistematik bir katliam başladı, Türkiye `deki Ermeni kültürü neredeyse tamamen yok edildi. Resmi Türk makamları, soykırımı tamamen yalanlarken, Ermeni kaynakları ölenlerin sayısının 1,5 milyon olduğunu söylüyor. Uluslar arası tarihçiler ise 600 bin Ermeni kurbandan söz ediyor.`