15 Aralık 2007 Cumartesi

Katil Ermeni masal anlatmış

Piyasaya yeni sürülen `Operation Nemesis` adlı kitapta, Berlin`de Talat Paşa`yı sokak ortasında öldüren Ermeni tetikçisi Teilirian`ın Alman mahkemesini kandırdığı ortaya çıktı. Teilirian ne 1915 yılında Türkiye`de bulunmuş, ne de ailesi kurşuna dizilmiş.

TÜRKİYE `de Osmanlı döneminde Ermenilere karşı soykırımı işlendiğini iddia eden Almanca `Operation Nemesis ` başlıklı bir kitap yayımlandı. Yazar Rolf Hosfeld`in kaleme aldığı ve Kiepenheuer Witsch yayınevi tarafından yayınlanan kitapta Talat Paşa `yı 15 Mart 1921 sabahı Berlin `de sokak ortasında vuran Nemesis adlı Ermeni intikam örgütü tetikçisi Salomon Teilirian hakkında yeni tarihi bilgileri ortaya çıkardı.
AİLESİ ÇETECİ Tetikçi Teilirian `ın mahkemede iddia ettiği gibi ailesini Türkiye `de Ermeni tehcirinde kaybetmediği belirlendi. Kitapta tetikçi Teilirian `ın ailesinin tam tersine Rusların kurduğu Ermeni çeteleri arasında Erivan `dan Türk topraklarına saldırılar düzenlediği kaydedildi. Teilirian `ın mahkemede bunu gizlemek için 25 olan yaşını 24 olarak verdiğine de dikkat çekildi. TARİH FARKLI Almanca yayımlanan `Operation Nemesis ` adlı kitapta Teilirian `ın geçmişine geniş yer verildi. Kitabın araştırmasına göre Teilirian göç olaylarının yaşandığı 1915 yılında Türkiye `de değil, Erivan `dadır. Bunun ortaya çıkmasını engellemek ve mahkemeyi yanıltmak için yaşını 24 olarak verir. Teilirian `ın babası Sırbistan `da göçmen işçi olarak çalışırken 1905`te Türkiye `ye döner. Babası Türkiye `de Rus ajanı olarak tutuklanır, altı ay içeride kaldıktan sonra sınır dışı edilir.
TANIK DEĞİL Erzincan `da ortaokula giden Teilirian da babasıyla birlikte Belgrat `a gelir. Birinci Dünya Savaşı başlayınca baba oğul Rusların kurduğu Ermeni çetelerine katılmak üzere Tiflis `e geçer. İkisi de Ermeni çeteleriyle Türk topraklarına düzenlenen saldırılara katılır. Yani Teilirian göç esnasında hiçbir olaya tanık olmaz.
İSTANBUL CİNAYETİ
Savaş bittikten sonra 1919 yılında Teilirian İstanbul `a gelir, burada savaş suçluları mahkemesini ve ardından Kemal Bey `in idamını izler . Tetikçi Teilirian ilk olarak Ermenileri Türklere ihbar ettiği ileri sürülen Ermeni Harutiun Mugerdiciyan`ı öldürür ve Paris `e geçer. Boston `da kurulu Nemesis isimli Ermeni intikam örgütünün kurucularından eski Erzurum milletvekili Ermeni kökenli Armen Garo `nun talimatıyla Talat Paşa `nın öldürülmesi görevi Teilirian `a verilir.
EMİR ELÇİDEN Armen Garo , Osmanlı ordularının Sarıkamış yenilgisinde Ruslardan yana çalıştığı ortaya çıkınca Tiflis `e kaçmış, savaştan sonra kısa süreli Ermenistan Cumhuriyeti `nin Amerika Büyükelçisi olmuştur. Teilirian `a Talat Paşa `yı öldürme görevini de büyükelçi sıfatıyla Armen Goran verir. Teilirian `ın beraatıyla Ermeni terör örgütünün Türk diplomatları öldürmesine de yeşil ışık yakılır. Vuran beraat etmişti
Tetikçi Teilirian mahkemede 1915`te Erzincan `da olduğunu, ailesinin göç ettirilirken kurşuna dizildiğini anlatır. Teilirian mahkemede ayrıca Ermenilerin nasıl katledildiklerini kendi gözüyle gördüğüne dair uzun uzun ifade verir. Bu ifadeler doğrultusunda mahkeme öldürülmüş Talat Paşa `yı suçlarcasına tetikçi Teilirian `ı beraat ettirir. Teilirian doğru olmayan bu iddiaların yanında Talat Paşa `yı öldürmeye tek başına karar verdiğini söyler.